Ha barnkalas! 12 inspirerande teman

Bild: © mediaphotos / iStock
 
[Inlägget innehåller annonslänkar]
 
På jakt efter inspiration till barnkalaset? Jag har börjat knåpa på en lista med barnkalasteman och kommer successivt fylla på den med nya idéer. Än så länge har jag skrivit ner 12 kalasteman med tillhörande länktips. Jag har även gjort ett inlägg med tjusiga födelsedagstårtor – läs Gör en födelsedagstårta! 10 idéer!
 
Kalastema #1 Enhörningskalas
 
Det sägs att det i min värld bara finns enhörningar, regnbågar och bubblor så det är väl inte så konstigt att enhörningskalas toppar min lista över teman för barnkalas. Med tanke på alla regnbågsskimrande och sagolika kalastillbehör som finns är det inte alls svårt att genomföra detta barnkalastema. Kalaset blir om möjligt ännu bättre om du gör enhörningsmat i form av till exempel en enhörningstårta och enhörningspopcorn – så måste du ju även ha en enhörningspinata och enhörningsdiadem.
 
Kalastema #2 Biomatiné

Fixa en spännande film, popcorn, läsk och fira födelsedagen med att bjuda kompisarna på en biomatiné i hemmet. Jag har gjort ett litet bioset du kan printa ut och använda till barnkalaset, där finns bland annat biobiljetter. Det finns dessutom popcornboxar du kan köpa för att skapa den där lyxiga biokänslan åt barnen.

Kalastema #3 Piratkalas

Bild: © Imgorthand / iStock
 
Jag var på ett piratkalas en gång och det kan vara ett av de bästa barnkalasen jag varit på någonsin. Vi hade skattjakt och piratdisco. Jag var utklädd till sjörövare, hade ett stort vitt skägg, ögonlapp och ett svärd. Piratkalas är om möjligt ännu roligare idag, så många kalastillbehör och maskeradkläder det finns att välja på. Skattjakten är ett måste – fyll en kista med guldmynt i choklad!
 
Kalastema #4 Disco
 
Ju äldre man blir desto coolare blir det med disco, och det går ju alldeles utmärkt att fira födelsedagen med ett barnkalas med discotema. Det finns en rad häftiga kalastillbehör till discot, men viktigast av allt är att ha bra ljus, musik och en discokula. Festa till det med kalaslekar i form av dansstopp, danstävlingar och godisregn.
 
Kalastema #5 Pysselkalas
 
Det blir allt vanligare att bjuda in några kompisar till ett pysselkalas. På barnkalaset pysslar man tillsammans – kanske i stället för att leka kalaslekar och gå på skattjakt. Jag vill tipsa om två varianter på pysselkalas: Ett där du har fixat en pysselbox med allehanda pysselmaterial och barnen får skapa fritt med piprensare, pom pom, flirtkulor, papper och så vidare. Ett där barnen får dekorera sina egna cupcakes och sedan äta dem.
 
Kalastema #6 Kalaslekar
 
Barnkalas som går i lekens tecken är super. Fyll en hel eftermiddag med kalaslekar, stafetter och tävlingar och låt barnen tävla i lag. Pausa med korv med bröd och marängsviss och lek därefter på igen. Vilket lag vinner? Dela ut guldmedaljer i choklad.
 
Kalastema #7 Superhjälteparty
 
Bild: © asieeit / iStock
 
Ha ett superhjälteparty men i stället för att klä ut sig till Spider-Man eller Wonder Woman (inte för att det är fel) kan barnen hitta på och spela sina egna superhjältar. En del av själva kalaset kan vara att ta reda på varandras superkrafter. Skippa godiset och ge barnen en mantel och ögonmask när de anländer till barnkalaset. Kul present att få ta med sig hem!
 
Kalastema #8 Tivoli
 
Näst efter ett enhörningskalas är ett kalas med tivolitema min drömfest. Jag tänker ett tivoli med boll- och pajkastning, lyckohjul, fiskedamm, sockervadd samt popcornmaskin. Tivolimusik ska det också vara! Barnen kommer älska den glada stämningen och att få prova på de olika tivoliaktiviteterna. Kanske att en femkamp kan vara något?
 
Kalastema #9 Spelkalas
 
Samla kompisarna kring spelbordet och spela kort- och brädspel. Ät pizza och godis mellan turerna. Att spela sällskapsspel tillsammans är ett förträffligt sätt att umgås och om barnet inte gillar en massa ståhej kan att ha ett lugnt spelkalas vara en bra variant på barnkalas.
 
Kalastema #10 Pyjamasparty
 
Bild: © Lisa5201 / iStock
 
Vad är väl mysigare än att få gå runt i favoritpyjamasen? Att få göra det på ett pyjamasparty. På ett pyjamasparty övernattar barnkalasdeltagarna hos födelsedagsbarnet. Kompisarna pratar, äter gott, har kuddkrig, tittar på film och leker lugna kalaslekar. Kanske har de även med sig ett gosedjur som sällskap…?
 
Kalastema #11 Sjöjungfrukalas
 
Alltså, har du sett att man kan hyra en hel simbassäng, sjöjungfrufenor och därmed ha ett sjöjungfrukalas? Det är så att jag önskar jag vore sju år igen. Nu behöver du inte slå på så här stort för att ha ett barnkalas med sjöjungfrutema. Det finns massor av kalastillbehör till sjöjungfrukalaset, som blir lika fantastiskt om det hålls på torra land.
 
Kalastema #12 Beach party
 
Det är gratis att vistas på stranden. Har du ett sommarbarn? Då kan kanske ett beach party med fruktiga drycker och en läskande fruktbuffé vara något? Gör strandlekar, bygg sandslott och spela beachvolleyboll. Se bara till att städa upp ordentligt efter kalaset! Jag tycker själv det är nervöst att ha ansvar för andras barn så nära vatten, så i det här fallet skulle jag råda dig att även bjuda med föräldrarna till barnkalaset.