Prata om döden med barn utifrån bilderboken Bortom himlen

[Recensionsexemplar från Beta Pedagog]
 
Jag har läst den pedagogiska bilderboken Bortom himlen av Minna Paananen och Erika Dobbertin. Läs vad jag tycker om boken i recensionen här nedanför!
 
Barn undrar också om döden. Kanske att de själva har mist någon de tycker om eller har en kompis som varit med om en svår förlust. Det är ju på intet sätt så att läsa en bok kan göra förlusten ogjord, men det kan göra det lite lättare att sörja.
 
Bortom himlen av författaren Minna Paananen och illustratören Erika Dobbertin handlar om alla dem som vi saknar och uppmuntrar till samtal om livet, döden och sorgen. Bilderboken från Beta Pedagog är ett pedagogiskt material för barn mellan 4 och 9 år, är religiöst obunden men porträtterar de döda som änglar i himlen.
 
Det är dock inga stereotypa änglar. De är leende och lekande änglar, med prickiga vingar och mitt uppe i sina favoritaktiviteter. Någon läser tidningen, en annan kramar katter, en spelar bordtennis och någon gör pannkakor…
 
När man läser en bok om döden tillsammans är det är såklart viktigt att barnen får med sig vetskapen att det är okej att sörja på sitt eget sätt, att ingen sorg är den andra lik. Det pedagogiska handledningsmaterialet längst fram i boken stimulerar till ett utbyte av erfarenheter och tankar barnen emellan.
 
Men kanske ännu viktigare – och desto svårare – är att läsningen också ska ge en form av tröst i den jobbiga situationen. Jag upplever själv Minna Paananens och Erika Dobbertins Bortom himlen som en trösterik barnbok.
 
Känslan jag får med mig efter att ha läst boken är att mina nära och kära har det bra där de befinner sig ”Högt ovan moln och bortom himmel, bakom sol och ovan måne”. Jag får också med mig budskapet att de fastän de är så, så långt borta ändå är nära.
 
Om sorgen är tung i våra hjärtan ser de på oss
och längtar efter att få stryka vår kind.
Krama om oss och säga:
– Även om du inte ser mig, så finns jag alltid nära dig,
som pusten från en vind.
 
Jag tror att just den glädjefulla gestaltningen av änglarna gör det lättare att prata om döden – speciellt då den på intet sätt förminskar sorgen hos den drabbade. Längst fram i boken finns alltså ett fullfjädrat pedagogiskt material för hur du och barngruppen i antingen förskolan eller skolan kan närma er samtalsämnet tillsammans. Det finns en lista på användbara frågor men även på aktiviteter ni kan göra, som att skriva ett brev till änglarna.
 
Jag kommer använda Bortom himlen privat, i hemmet. Familjen har råkat ut för flera kriser och de kryper allt närmare barnen vi alla älskar så högt. Jag vill att småttingarna ska bära med sig insikten att döden inte är slutet på kärleken. Därför tycker jag att Bortom himlen är en så värdefull läsning för oss.
 
Bokinformation
Titel: Bortom himlen
Serie:
Författare: Minna Paananen
Illustratör: Erika Dobbertin
Bokförlag: Beta Pedagog
Publiceringsår: 2015
Sidantal: 32
Åldersgrupp: 4 till 9 år
Recensionsexemplar: Ja
0 kommentarer publicerat i Böcker
Taggar: barnböcker, bilderböcker, bokrecensioner, prata om svåra saker med barn