Läs fakta om lejon! 3 faktatexter för barn

Bild: © WLDavies / iStock
 
[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus]
 
Vad äter lejon, varför kallas de djurens konung och hur långt hörs ett lejonvrål? Det här kan vara intressanta fakta att ta reda på. När jag var barn älskade jag att läsa om safaridjur och som vuxen har jag haft den enorma lyckan att få åka på safari i Sydafrika. Jag har ännu inte hunnit smälta upplevelsen och kommer antagligen aldrig göra det.
 
För mig börjar äventyren med böcker och texter – kanske med ett och annat tv-program. Ända sedan barnsben har jag gjort egna efterforskningar om natur och kultur – med det här inlägget vill jag uppmuntra dagens barn att göra detsamma, antingen för egen del eller som en del av ett forskningsprojekt i skolan. Börja med dessa tre tillgängliga faktatexter om lejon!
 
1. Lejon på Kolmården
 
När du ska leta fakta online är det viktigt att göra det på bra ställen. På Kolmårdens webbplats finns bra lejonfakta. Hur många ungar får lejonen och vad är en lejonflock? På Kolmarden.com kan du vidare läsa om och titta på bilder på lejonen i själva djurparken – ett stort plus – och få reda på hur många lejon som finns i världen.
 
2. Lejon på Panda Planet
 
Panda Planet är Världsnaturfonden WWFs satsning för barn och unga. Förutom en massa barnfakta bjuder webbplatsen på pyssel och quizar. Faktatexten om lejon varvar just text och filmklipp – se och hör ett lejon vråla eller läs om hur mycket kött kattdjuret kan äta på en och samma gång. När du har läst texten och tittat på filmerna kan du göra Panda Planets lejon-quiz.
 
Bild: © pchoui / iStock
 
3. Lejon på National Geographic Kids
 
Görs miniforskningen på engelskalektionerna i skolan? Jag bara måste slå ett slag för National Geographics barnsidor. Dessvärre finns inte den lekfulla och lärorika webbplatsen i svensk översättning, men den engelska versionen rymmer såväl faktatexter som -filmer. Se allt det roliga materialet på barnsidan om lejon!
 
Boktips: Djur i världen A-Ö
 
Djur i världen A-Ö är en pedagogisk bok och läromedel med syfte att stimulera barnens nyfikenhet på världens djur. Boken innehåller fakta om 75 djur. Djuren har ett eget uppslag med både bilder och text. Det här är minst sagt en rejäl faktabok och lexikon, som barnen kan använda som utgångspunkt för sina forskningsprojekt. Givetvis finns fakta om lejon med i boken, som ett av många savanndjur.