Gör roliga mackor på mellanmålet

Bild: © Azurita / iStock
 
Får man leka med maten? Ja, ibland får man faktiskt det.
 
Under en skoltermin jobbade jag tillsammans med Carin. Tack vare hennes kunnighet och nyfikenhet lärde både barnen och JAG oss nya saker varje dag. En av Carins många lyckade idéer var att göra roliga mackor på mellanmålet. Idén är väldigt enkel och GENOMFÖRBAR, utan att kräva en massa förberedelser. Den korta förberedelsetiden är ett plus när man jobbar på fritids eller förskola.
 
Bild: © MillefloreImages / iStock
 
Vad krävs för att göra roliga mackor med barnen på mellanmålet? Det vanliga brödet, pålägget och en rejäl dos uppmuntran till kreativitet. Duka fram brödskivorna, påläggen och låt barnen – inom rimliga gränser – välja ingredienser till sina roliga mackor.
 
Bild: © aga7ta / iStock
 
Med ett lass ingredienser till hands är det sedan fritt fram att skapa en egen unik macka. Skivor av ost, skinka, ägg, gurka, tomat och paprika är i sammanhanget riktigt bra pysselmaterial. Även dill, gräslök, groddar, mâche och smörgåskrasse gör sig bra på mackorna, och då främst som hår och skägg (eller vad barnen nu kan komma på). 
Bild: © robynmac / iStock
 
Det blir många skratt när barnen jämför de tokiga kreationerna. Så smakar mackorna också supergott, som de ju gör när man får bestämma bröd och pålägg själv.