17 lektionstips för temat rymden

Bild: © PeopleImages / iStock
 
Ska du och klassen studera rymden? I så fall har jag 17 lektionstips och förslag på var du kan hämta lektionsmaterial för årskurs f till 3.
 
1. Solen, månen och stjärnorna på SVT Play. SVT-barnprogrammet Solen, månen och stjärnorna ger en grundlig introduktion till rymden. Det ligger än så länge tio avsnitt uppe på Svtplay.se och vart och ett av dem är tolkat till teckenspråk – tillgänglighet ftw! Rymdfakta varvas med rymdberättelser och rymdpyssel. Solen, månen och stjärnorna är en lättsmält och lärorik tv-serie. Varje avsnitt är cirka 10 minuter långt och fokuserar på en särskild himlakropp eller planet, som på solen, planeten Merkurius och galaxen Vintergatan.
 
2. Stjärnor och planeter på Unga fakta. Unga fakta sammanställer information till unga läsare – och de har såklart lagt ner en hel del krut på ämnet rymden. De har bland annat sammanställt presentationen Stjärnor och planeter, som du och eleverna kan titta på tillsammans i klassen. Presentationen innehåller fakta om till exempel rymdhistoria, kometer, stjärnbilder och rymdfärder. Klicka er runt i presentationen Stjärnor och planeter för att upptäcka universum!
 
3. Rymdmaterial på Fröken Anna. Fröken Anna eller Frokenanna.com tillverkar jättefina skolstenciler som hon sedan säljer för en vettig peng. Alla andra tips i artikeln utgörs av gratis lektionsmaterial, men jag tycker att Fröken Annas stenciler Min bok om rymden, Bygg ett solsystem och Planeternas ordning: Interaktiv flippbok är så bra att jag vill slå ett slag för dem här. Rätterna att få använda stencilerna i skolan kostar 25 kronor styck. Det skulle alltså bli totalt 75 kronor för ett arbetsmaterial klassen kommer ha stor glädje av.
 
4. Jordklotets berättelse på UR. Jordklotets berättelse är ett tv-avsnitt i serien Animated Science UR Skola. Avsnittet är knappt fem minuter långt och ger en introduktion till jordens födelse, hur solen och månen blev till.
 
5. Vi lär oss om: Solen och andra stjärnor på YouTube. På YouTube har Solfilm Media lagt upp sin kortfilm Vi lär oss om: Solen och andra stjärnor. Filmen är informativ men väldigt kort och kan därför passa bra som en snabb introduktion till solen och stjärnorna. Exempel på frågor som berörs är varför är solen viktig för oss och vad är en stjärnbild för något?
 
6. Rymden är oändlig på UR. Rymden är oändlig är ett tv-avsnitt i serien Livet i bokstavslandetUR Skola. Det fiffiga med tv-avsnittet, som handlar om bokstäverna R och Y, är att det på ett underhållande sätt knyter samman ämnena svenska och no. En rymdraket är bland annat föremål för mycken uppståndelse…
 
7. Ordgömma: Rymden.Lektion.se har Lina Berglund lagt upp en så kallad ordgömma. I denna finns 14 rymdord barnen ska leta rätt på bland alla bokstäver.
 
8. Rymdkryss. Helena Lohman har lagt upp ett så kallat RymdkryssLektion.se. Detta är ett korsord med vanliga rymdord. Kul att klura på!
 
9. Svenskahäfte: Rymden. Helena Frölins svenskahäfte om rymden finns på Lektion.se och håller eleverna sysselsatta under flera lektioner. Läs- och skrivövningar varvas med fakta om rymden. Passar de något äldre lågstadieeleverna.
 
10. Komplett faktamaterial om rymden. Om du inte redan har sett Christina Wahlbergs kompletta rymdmaterial på Lektion.se kan jag varmt tipsa om det. Det består alltså av en hel serie med stenciler och innehåller allt från texter att läsa till övningar i att skriva. Lektionsmaterialet är uppdelat på Rymden 1, Rymden 2, Rymden 3 och så vidare. Du får med andra ord klicka dig runt bland de olika länkarna.
 
11. Vilken planet är jag? Du vet de där populära uppgifterna där barnen får ledtrådar och sedan ska gissa vad det är för något? Cecilia Gunnarssons lektionsmaterial Vilken planet är jag? finns också på Lektion.se och består av just sådana finurliga ledtrådar. Kan eleverna gissa rätt planet?
 
12. Rymdmatte. Emma Lindbloms lektionsmaterial Rymdmatte innehåller kluriga matteuppgifter med rymdteman. Det finns på Lektion.se.
 
13. Gör en raketsaga. Ännu ett tips på Lektion.se låter eleverna göra en raketsaga där matte, svenska och pyssel varvas på ett inspirerande sätt. Efter att barnen vikt en raket i papper ska de skriva en rymdberättelse och rita bilder i den.
 
14. Rymdpyssel, experiment och aktiviteter på Vi växer så det knakar. I inlägget Utforska rymden! 27 pyssel och aktiviteter hittar du massor av inspiration till rymdtemat.
 
15. Målarbilder med rymdmotiv på Vi växer så det knakar. Jag har gjort tre målarbilder med rymdtema som är helt gratis att spara ner, skriva ut och färglägga.
 
16. Vad väger du i rymden? Använd kalkylatorn  för att räkna ut hur mycket ni väger på de olika planeterna i rymden. Jätteskojigt!
 
17. Hubble Space Telescope på YouTube. Hubble Space Telescope har en egen YouTube-kanal där du och klassen kan titta på spektakulära inspelningar av stjärnor, planeter och galaxer. Filmklippen är mindblowing.