Barnappen Toca Life: Farm låter dig skapa berättelser och leka i bondgårdsmiljöer

 
Jag har provat barnappen Toca Life: Farm, ett The Sims för barn och som har ett pedagogiskt syfte.
 
Toca Boca ligger bakom den oerhört populära serien med dockskåpsappar för barn: Toca Life. När jag jobbade i grundskolan var dockskåpsapparna My PlayHome omtalade som mycket bra pedagogiska appar, vilka låter barnen upptäcka, leka och inte minst berätta i en fri spelmiljö. Toca Life-serien påminner starkt om just My PlayHome men har en lekfullare design, som jag misstänker roar barnen mer än den i My PlayHome-serien.
 
Jag ville överraska min fyraåriga brorsdotter med nya appar till plattan. Hon hade aldrig provat på att spela spel förut, så att skaffa Toca Life: Farm var en chansning från min sida.
 
Jag utgick från vad jag lärt mig under åren som personal i grundskolan och vad jag själv tycker om att spela. Mina favoritspel är The Sims och mitt första intryck av Toca Life var att spelen motsvarar The Sims för barn.
 
Toca Life: Farm utgörs av en värld med fem platser att upptäcka. Var och en platserna har en koppling till temat bondgård. Du kan besöka en faktisk bondgård, ett hus på landet och en lanthandel.
 
 
 
 
 
Precis som på en riktig bondgård kan du odla och förädla dina egna råvaror, ta hand om djur och leka i den fina naturen. Både jag och min brorsdotter uppfattar bondgårdsvärlden som mycket rik på innehåll. Efter upprepade speltillfällen har vi ännu inte spelat klart Toca Life: Farm och vi hittar hela tiden nya finesser i appen.
 
Det är inte bara det att du kan välja nya dockor att leka med i bondgårdsmiljöerna – det finns en hel uppsjö dockor du kan byta kläder och accessoarer på som du vill. Det finns också flera gömda pussel i spelet. Gissa min brorsdotters förvåning när hon hittade instruktionerna till hur hon kan plantera och skörda jordgubbar!
 
 
Något fantastiskt händer när du sitter ner och spelar Toca Life: Farm tillsammans med barnet.
 
Hon börjar berätta. Hon berättar vad hon gör, vad som händer och rätt som det är är hon i färd med att berätta sin egen historia om de roliga figurerna och djuren på bondgården. Hon går helt upp i berättandet och kommer till ro i det hon gör. Det finns trots allt så många saker man kan klicka på.
 
I förskola och skola kan Toca Life-serien användas som verktyg i språkinlärning, där det är viktigt att kunna berätta och förklara. Hemma fungerar appen bra som ett virtuellt dockskåp att leka fritt i. Jag älskar när man kan smyga in pedagogik i leken.
 
Jag kan tänka mig att man i ett undervisningssyfte kan använda Toca Life: Farm för att stärka barnens kunskap om naturen och bondgårdslivet, då barnen bland annat lär sig hur man odlar och framställer mat.
 
Eller varför inte på mattelektionen? Barnen kan besöka lanthandeln och räkna varorna de handlar.
 
 
Inspelningsknappen längst upp till höger i spelet låter dessutom barnen spela in sina egna filmer och berättelser – så denna app för barn har utan att överdriva många förtjänster och användningsområden.
 
Toca Life: Farm passar barnen i åldrarna tre till åtta år och lockar alltså ett stort åldersspann. Jag är 30 plus och tycker spelet är jätteroligt. Lika roligt som min brorsdotter tycker att det är. Detta säger i sig ganska så mycket om hur mångfacetterat dockskåpsspelet är.
 
Missa inte att skörda med traktorn, mjölka korna samt att mixa olika råvaror för att till exempel framställa sylt och ostbågar.
 

Appinformation

Namn: Toca Life: Farm
Tillverkare: Toca Boca
Operativsystem: iOS; Android
Inköpsställe: App Store; Google Play
Pris: 40 kr
 
0 kommentarer publicerat i Spel
Taggar: Toca Boca, Toca Life, appar för barn, dockskåpsappar, kreativa appar, kul med djur, kul med växter, livet på bondgård, lärorika appar, spelrecensioner