5 roliga fallskärmslekar för barn

Bild: © kali9 / iStock
 
Varför ska man leka fallskärmslekar? Förutom att det är roligt att leka med den enorma och fladdriga fallskärmen kan aktiviteterna fungera som bra samarbetsövningar. Det är ju inte alltid en självklarhet att man kan en massa lekar med fallskärm. Därför har jag kollat runt efter lektips och samlar här mina fem bästa tips på fallskärmslekar för barn.
 
Fallskärmslek #1 Svampen
 
Bild: © SolStock / iStock
 
Ställ er i en ring runt och greppa tag i kanten på fallskärmen. Spänn den, böj på knäna och sänk den till knänivån. Säg KLARA, FÄRDIGA, GÅ!, sträck på benen och lyft gemensamt upp fallskärmen i luften så att den formas som en svamphatt. Låt ett barn åt gången springa under fallskärmen medan den är i luften eller låt alla på en gång släppa taget om den så att den flyger högt, högt upp i luften av sig själv.
 
Fallskärmslek #2 Cirkustältet
 
Ställ er i en ring runt och greppa tag i kanten på fallskärmen. Sträck och lyft på armarna så mycket ni kan så att fallskärmen lyfts högt upp. Räkna till tre och ta tre fyra steg in mot mitten på fallskärmen. Sätt er sedan ner på kanten. Nu sitter ni i ett cirkustält. Mysigt, va?
 
Fallskärmslek #3 Bollen
 
Bild: © SolStock / iStock
 
Ställ er i en ring runt och greppa tag i kanten på fallskärmen. Sträck och lyft på armarna så mycket ni kan så att fallskärmen lyfts högt upp. Lägg en boll på den. Nu ska ni få bollen att rulla runt och runt, fram och tillbaka på fallskärmen. Säg åt barnen att de ska lyfta på fallskärmen när bollen rullar förbi dem, så att den får fart. Gör samarbetsövningen ännu svårare genom att lägga ytterligare en eller två bollar på fallskärmen.
 
Fallskärmslek #4 Musfällan
 
Ge hälften av barnen i samarbetsövningen ett nummer från 1 och uppåt. Ställ er i en ring runt och greppa tag i kanten på fallskärmen. Spänn den genom att backa några steg. Ropa ut ett x antal av numren. De nummer du har ropat ska släppa taget om fallskärmen, ställa sig på alla fyra och likt möss krypa under fallskärmen. Vissla och på signalen ska de som håller i fallskärmen så snabbt de bara kan dra ner den på marken för att fånga ”mössen” under den.
 
Fallskärmslek #5 Havet
 
Bild: © kali9 / iStock
 
I denna femte samarbetslek gäller det att använda fantasin och låtsas att fallskärmen är ett hav med vågor som rör sig takt med vädret. Barnen gör vågorna med hjälp av sina händer och armar och du ger en väderleksrapport. Om det är stormigt väder ska barnen härma stormen på havet och så vidare. Ställ er i en ring runt och greppa tag i kanten på fallskärmen. Spänn den genom att backa några steg. Ropa ut väderleksrapporten och sätt igång att härma vädret. Hur ser till exempel måttliga vindar över havet ut? Säg något i stil med IDAG KOMMER DET BLÅSA UPP EN ORKAN PÅ HAVET.
0 kommentarer publicerat i Lekar
Taggar: fallskärmslekar, lekar för barn, samarbetslekar för barn, samarbetsövningar för barn