En förtrollad jul av Siri Spont – en julberättelse med extra allt

Jag har läst En förtrollad jul av Siri Spont. Det här en julbok – eller en så kallad adventsbok – med 24 kapitel. Läs min recension av barnboken här nedanför!
 
Bara det att Alexander Jansson har illustrerat Siri Sponts julberättelse En förtrollad jul är skäl nog för mig att läsa boken. Jag vurmar för hans fantasy- och sagobilder. Jag blir också lockad av det faktum att handlingen kretsar kring något annat än en Svensson-familj – kanske kan en dörr till en annan värld gläntas?
 
Någon gång har Marthas familj flytt till Sverige. Mamma har kvar delar av släkten i hemlandet och ibland skajpar hon med släktingarna. Det är advent. Pappa är och jobbar i Göteborg under veckorna. Martha och lillebror stannar hemma med mamma – och mormor. Mormor bor i samma bostadsområde och Martha brukar gå dit för att prata.
 
I år är det mormor som planerat vilka paket adventskalendern ska innehålla. 24 paket. Martha och lillebror turas om att öppna luckorna. Redan från första luckan verkar det som om mormor har tänkt ut konstiga presenter till Martha, och de blir konstigare och konstigare.
 
Marthas adventstid blir också märkligare och märkligare. Egentligen vill hon bara leka med bästa vännerna och få en hamster. När familjen öppnar hemmet för det ensammankommande flyktingbarnet Yusuf, Martha måste flytta ut från sitt rum till lillebroderns och dela adventskalenderpaketen med Yusuf kullkastas hennes julefrid.
 
Yusuf känner sig ledsen och ensam. Martha vet inte vad hon ska säga till honom. Att han är så tyst gör det inte lättare. Medan dagarna går för julmagin Martha och Yusuf närmare varandra.
 
Yusuf kan förnimma att hans föräldrar finns i en övergiven källare i trollskogen bortanför bostadsområdet och presenterna Martha har fått i adventskalendern tycks vara nyckeln till att hitta föräldrarna.
 
En förtrollad jul med text av Siri Spont och illustrationer av Alexander Jansson handlar om förväntan inför jul, hur jobbigt men samtidigt underbart det kan vara när saker inte blir som man tänkt sig, om gamla sagor, vänskap och att ställa upp för varandra.
 
Själva idén med julberättelsen är att man ska läsa ett av de 24 kapitlen om dagen i advent. Jag slukar boken i ett nafs. Måste få veta hur det går för Martha och Yusuf – kommer de hitta hans föräldrar? Jag kan inte heller släppa den förunderliga julkänslan och -magin i boken.
 
Det här är en jul bland höghusen i förorten. Jag växte själv upp i ett stort bostadsområde och relaterar helt till mångfalden och äventyret i området En förtrollad jul skildrar. Jag hade till och med min egen trollskog. Alexander Janssons bilder fångar mixen av fantasi och verklighet i Marthas vardag perfekt – allt med en sagolik, klassisk och ändå unik inramning av julen.
 
Jag tycker att En förtrollad jul är en underbar adventsbok. Underbar för att den är så fint och stämningsfullt berättad. Underbar för att den för fram julens sanna budskap: att det är viktigt att finnas till och öppna dörrarna för varandra. Berättelsen, texten, bilderna, stämningen och budskapet gör enligt min mening En förtrollad jul till en julberättelse med extra allt.
 
Bokinformation
Titel: En förtrollad jul
Serie:
Författare: Siri Spont
Illustratör: Alexander Jansson
Bokförlag: Rabén & Sjögren
Publiceringsår: 2016
Sidantal: 100
Åldersgrupp: 5 till 9 år (?)
Recensionsexemplar: Nej
0 kommentarer publicerat i Böcker
Taggar: adventskalendrar, barnböcker, bokrecensioner, fantasifullt, julberättelser, kapitelböcker, kul med jul, prata om svåra saker med barn, på vintern, sagolikt