7 mycket läsvärda och lärorika barnböcker från Olika förlag

[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar]
 
De normkreativa Olika förlag har med sina barnböcker gjort ett positivt, starkt intryck på mig. Jag älskar hur de i bok efter bok utmanar saker vi tar för givna och som faktiskt inte alls är så självklara, och därmed även bidrar till ökad förståelse. Min utgångspunkt är att barn är öppna, förstående och att jag som vuxen kan främja öppenheten ytterligare genom att uppmuntra till samtal om ibland ganska svåra saker och att visa hur olika vi liksom våra liv kan vara. De läsvärda och lärorika barnböckerna från Olika förlag är, enligt min mening, de perfekta utgångspunkterna för detta. Kanske att du också hittar bra avstamp för samtal i de sju barnböcker jag tipsar om här. 
 
1. Där norrskenet dansar
En otroligt vackert illustrerad barnbok som lyfter problematiken med att ha mist en förälder i både död och sjukdom och hur viktigt det är att känna att man har en kompis då. Läs mer om Där norrskenet dansar här.
 
2. Piraterna och vinterjakten
Piraterna är ute på nya rimäventyr. Varför är det sommar mitt i vintern? Genus- och klimatfrågor i ett. Läs mer om Piraterna och vinterjakten här.
 
3. Kluriga ordens ABC
Ett lexikon – eller en ordbok – utöver det vanliga och där varje uppslag väcker nya, härliga funderingar. Fantastiskt finurligt och lärorikt. Läs mer om Kluriga ordens ABC här.
 
4. Koll på fotboll
En normkreativ faktabok om fotboll och som lyfter vikten av sjyst spel. Läs mer om Koll på fotboll här.
 
5. Kroppens ABC
Ännu en tankeväckande ordbok från Olika förlag. Denna gång om människokroppen. Från A som i armsvett till Ö som i öron – läs mer om Kroppens ABC här.
 
6. Grattis, Svea Fors!
Svea fyller år och vill att alla i klassen ska komma på hennes kalas. Pappa är inte med på noterna. Han vill hellre att hon ska ha ett litet kalas. Då bestämmer sig Svea för att fixa sitt eget kalas, dit alla är välkomna. Det här är en lättläst med teman som inkludering och att få vara som man vill. Läs mer om Grattis, Svea Fors! här. 
 
7. Varför gråter pappan?
En bilderbok som Olika förlag själva beskriver som en känslodeckare. Gråter pappan för att han är trött eller för att någon varit dum eller för att han tappat något? Varmt berättat om känslor. Läs mer om Varför gråter pappan? här.
En kommentar publicerat i Böcker
Taggar: barnböcker, bilderböcker, genuspedagogik, normkritiska barnböcker, prata om svåra saker med barn
#1 - - Wilma:

Så fina val på böcker. Bra ämnen <3

Svar: Olika förlag i mitt hjärta. De har så mycket fint och bra. <3
Vi växer så det knakar