10+ lektionstips för temat våren

Bild: © skynesher / iStock
 
Vår – så mycket spännande som händer i naturen. Jag förstår att barnen spritter av nyfikenhet och vill veta mer om den händelserika årstiden. Ska du och klassen studera våren? I så fall har jag 10+ lektionstips och förslag på var du kan hämta lektionsmaterial för årskurs f till 3.
 
1. Vår på UR. Vår är ett tv-avsnitt i serien Varmt, kallt och mittemellanUR Skola, som handlar om de fyra årstiderna. Vår-avsnittet handlar om vårtecken och om vad som händer under årstiden, utifrån biologernas och metrologernas perspektiv. Ett mycket fint, enkelt och pedagogiskt upplagt tv-avsnitt!
 
2. Lärorika våraktiviteter. I inlägget 21 aktiviteter för en kreativ och lärorik vår har jag samlat det jag tycker är nätets smartaste och snyggaste vårpyssel, experiment och -aktiviteter.
 
3. Vårteckenbingo.Lektion.se har Naturhistoriska riksmuseet lagt upp ett tjusigt vårteckenbingo  där eleverna på ett kul sätt kan lära sig mer om bland annat blommor, insekter och fåglar på våren.
 
4. Vårjakt. Hur många av varje sort kan du hitta i naturen? Min stencil Vårjakt är en något lättare variant på vårteckenbingo och är enkel att ta med på er nästa utflykt.
 
5. Årstidspyssel. Färglägg pedagogen Maria Lundblads årstidshjul och pyssla årstidsträd för att sätta våren i ett större sammanhang.
 
6. Vintern är slut – djuren tittar ut!KP-webben finns en mysig artikel om några av de djur som vaknar på våren.
 
7. Smådjur på våren och sommaren. Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik har gjort en lektionsplanering  för de grundskoleklasser som vill lära sig mer om insekter på våren och sommaren. I planeringen ingår exempelvis att titta på insekter under lupp och vidare länkar för ett roligt och meningsfullt lärande.
 
8. Naturruta. Jag berättar mer om hur du och klassen kan göra en naturruta tillsammans. Det är ett spännande sätt att komma naturen närmare och att observera skiftningarna i den.
 
9. Naturmandala. Jag tipsar om hur ni kan göra mandala av naturmaterial.
 
10. Odla mat på UR. Odla mat är ett tv-avsnitt i serien På fest med Håkan och BeritUR Skola. Under knappt fem minuter får eleverna följa morötterna från frö till grönsak. Att serien är tecknad gör bara lärandet ännu roligare.