9 lektionstips för Vänliga veckan

Bild: © fotografixx / iStock
 
Vänliga veckan infaller i februari varje år. Sedan starten 1946 har temaveckan gått ut på att visa vänlighet mot omvärlden, att le mot människorna man möter och sträcka ut en hjälpande hand om det behövs. Det är en vecka vi behöver året runt. Men varför inte introducera temat under just Vänliga veckan och sedan satsa på att skapa en hållbarhet kring snällhet och hjälpsamhet? Jag har samlat länkar till gratis lektionsmaterial för dig som planerar att jobba med temaveckan i klassen – ta del av de nio lektionstipsen!
 
1. Läkarmissionens aktiviteter för Vänliga veckan. Temaveckans historiska rötter går att spåra till Läkarmissionen. På Läkarmissionens webbplats finns därför ett mycket fint lärarhandledningsmaterial  med inspiration till hur du kan planera stimulerande aktiviteter för hela veckan. Materialet inkluderar allt från övningar i att ge komplimanger till förslag på samarbetslekar för klassen. Kolla gärna på Läkarmissionens film Tips inför Vänliga veckan.
 
2. Poddavsnittet Vad är en bra kompis? På UR Skola finns podden Kompisvecka med Farzad. Där samtalar Farzad och barn om viktiga frågor om livet. Det första avsnittet heter passande nog Vad är en bra kompis? och tacklar frågan på ett härligt, filosofiskt vis. Det finns ett avsnitt för var och en av Vänliga veckans skoldagar. I samband med att ni har lyssnat på dem kan ni ha kompissnack i ring.
 
3. Veckans snällhetsutmaning. I Veckans snällhetsutmaning med tillhörande stenciler ska du och barnen tillsammans komma överens om fem snälla saker ni kan göra för varandra under veckan.
 
4. Snälla uppdrag. På Lektion.se finns Annika Lundgrens stenciler med snälla uppdrag inför Vänliga veckan. Barnen får en lista med uppdrag och varje gång de klarar av ett ska de färglägga ett hjärta.
 
5. Komplimanger med Livet i Bokstavslandet. Livet i Bokstavslandet är en engagerande tv-serie för barn som håller på att lära sig läsa och skriva. UR Skola producerar den. Avsnittet Skönhet i säsong 2 handlar om att bygga en mening som är en komplimang.
 
6. Pillig målarbild med texten ”Du är en bra kompis”. Färglägg målarbilden och ge den till en vän. För att undvika orättvisa i klassen kan ni ju färglägga varsin bild och skicka den vidare medurs eller lägga alla bilderna i en hög, som du sedan delar ut.
 
7. Positiva uppdragskort. På Lektion.se har Malin Malmberg lagt upp så kallade positiva uppdragskort. Det är små uppdrag som syftar till att stärka gemenskapen i klassen. Barnen får ett av uppdragen i början på skoldagen och ni stämmer tillsammans av hur det har gått innan ni säger Slut för idag, tack för idag.
 
8. Samarbetslekar med fallskärm. Fallskärmslekar är ett roligt sätt att öva samarbete. Barnen måste kommunicera med varandra under lekarnas gång. Det gäller att tillsammans lyckas styra fallskärmen dit ni vill.
 
9. Pysseltips med hjärttema. Eftersom Vänliga veckan infaller i februari och nära alla hjärtans dag passar det alldeles utmärkt att pyssla hjärtan. Jag har sammanställt 21 pysselidéer för barn.
#1 - - Katta:

Hej tack för alla härliga tips och länkar! Hjälper mycket vid ide-torka.

Svar: Det gör mig jätteglad att du tycker så. Tack själv för att du tog dig tid att skriva en uppmuntran. ☺️
Vi växer så det knakar