Lyssna på kusliga spökhistorier av Dan Höjer

[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus]
 
Letar du efter bra spökhistorier för barn? Läs eller lyssna i så fall på Dan Höjers böcker Den öde graven och andra spökhistorier och Rida med döden och andra spökhistorier.
 
Jag har älskat att läsa, lyssna på och berätta spökhistorier så långt tillbaka jag kan minnas. Några av mina käraste minnen från dagistiden är hur hela avdelningen stängde in sig i ett mörkt rum tillsammans med Bengt. Bengt var en hejare på att berätta och han kunde hitta på spökhistorier som ingen annan, vilket han också gjorde i kolmörkret.
 
Jag tycker det är svårt att hitta bra spökhistorier för barn. Mest för att jag upplever att de är så himla mesiga, och jag tror att många av mina tidigare elever är beredda att hålla med mig. Man vill ju ändå att berättelsen ska ge gåshud. Men det finns faktiskt en svensk författare som skriver och berättar ganska kusliga spökhistorier. Han heter Dan Höjer.
 
Dan Höjer har skrivit en hel hög spökböcker för unga läsare. Jag kommer tipsa om två av dem här, då de även finns som ljudböcker. Jag och eleverna har kunnat lyssna på spökhistorierna genom Storytel, men de går att köpa i bokhandlar som Adlibris och Bokus. Böckerna heter Den öde graven och andra spökhistorier och Rida med döden och andra spökhistorier. Ljudboksversionerna av dem är upplästa av Peter Öberg.
 
Den öde graven och andra spökhistorier…
 
… innehåller fyra korta spökhistorier. Boken har fått sitt namn efter den inledande berättelsen. Anna Andersson stannar till framför den stora porten till kyrkogården. Hon brukar alltid gå en lång omväg för att undvika den otäcka platsen, men idag känner hon sig modig. Hon vågar gena över kyrkogården.
 
Därinne får hon syn på en märklig grav. Varför står hennes namn på den och vem är flickan som leker vid graven? Dan Höjers Den öde graven och andra spökhistorier innehåller även en berättelse om en faslig halloweenafton.
 
Rida med döden och andra spökhistorier…
 
… låter oss bland annat ta del av Emmas första ridläger. Det är jättespännande att vara på läger för första gången, men också lite läskigt att vara borta från föräldrarna. Dessutom känner Emma sig orolig av en annan oförklarlig anledning. Även hästarna är oroliga. Så vaknar Emma mitt i natten. En ung spökgestalt viskar till henne och ber henne rida ikapp med honom.
 
Härliga kalla kårar utlovas!  
 
0 kommentarer publicerat i Böcker
Taggar: barnböcker, gastkramande, lyssna på ljudböcker, spökhistorier