Spöksystrar: Flickan på kyrkogården av Mårten Melin – en lättläst spökhistoria för barn

[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus]
 
Jag har läst Flickan på kyrkogården, den första delen i Mårten Melins rysarserie Spöksystrar. Läs min recension av kapitelboken för barn här nedanför!
 
Det är Nilas första dag i nya klassen 3B. Hon känner sig lite pirrig men vill ändå inte att mamma ska följa med till skolan. Hon är ju ingen bebis! Nila hade verkligen velat göra ett gott intryck på fröken och klasskompisarna, men så är hon försenad. Just som hon ska gena över kyrkogården möter hon jämnåriga Maj.
 
Maj sitter väldigt högt upp på en gravsten. Trots att det är vinter och ett snötäcke breder ut sig på marken har hon bara jeans och en t-shirt på sig. Helt galet när det är så kallt ute, om du frågar Nila. Men Maj verkar inte bekommas av kylan. I stället verkar hon sprudla av energi och vara ivrig att bli vän med Nila.
 
Fröken blir inte alls arg på att Nila är försenad. Det är lite svårare med de nya klasskompisarna som inte verkar vara intresserade av att få en ännu en vän. Nila hamnar utanför. Hon har i alla fall Maj.
 
Maj tröstar Nila och lovar att hon ska hämnas på klasskompisarna åt henne. Du får själv läsa Spöksystrar: Flickan på kyrkogården av Mårten Melin för att få reda hur det går. Mycket av den 48-sidiga och illustrerade bokens handling kretsar kring den begynnande vänskapen mellan Nila och Maj.
 
Som läsare får man fundera på hur det kommer sig att Maj är så blek, kall och ändå inte tycks frysa. Varför hon håller till på kyrkogården och har ett gammalt, gammalt papper som säger att hon ska börja på Nilas nya skola. Det här är lättläst spänning, en lagom läskig spökhistoria för barn.
 
Flickan på kyrkogården i Spöksystrar riktar sig till barn i åldern 6 till 9 år. Barnboken är lite kortare och snäppet mer lättläst än motsvarande kapitelbokserier som Nelly Rapp: Monsteragent av Martin Widmark och Jakten på Jack av Martin Olczack.
 
Det snabba tempot i Mårten Melins Spöksystrar: Flickan på kyrkogården gör att boken passar alldeles utmärkt som högläsningsbok i förskoleklassen, lågstadieklassen – eller varför inte där hemma? Både barnen som tidigt har knäckt läskoden och som fortfarande kämpar med att få flyt i läsandet kan ha stor glädje av de mysrysliga böckerna i spökserien.
 
Jag är alltid på jakt efter böcker med bra spökhistorier för barn. Det är i ärlighetens namn inte så lätt att hitta just detta. Jag blev positivt överraskad av mysteriet, kusligheterna och tempot i den första boken Flickan på kyrkogården och ser fram emot att läsa nästa bok, Ett spöke i klassen.
 
Bokinformation

Titel: Flickan på kyrkogården
Serie: Spöksystrar
Författare: Mårten Melin
Illustratör: Vanna Rosenberg
Bokförlag: Rabén & Sjögren
Publiceringsår: 2016
Sidantal: 48
Åldersgrupp: 6 till 9 år
Recensionsexemplar: Nej

0 kommentarer publicerat i Böcker
Taggar: barnböcker, bokrecensioner, bokserien Spöksystrar, fantasifullt, gastkramande, kapitelböcker, kul med halloween, spökhistorier, vara vänner