Prata om spöken, monster och rädsla utifrån Pernilla Stalfelts Läskiga boken

[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus]
 
Jag har läst Pernilla Stalfelts Läskiga boken och här nedanför kan du ta del av min recension av bilderboken.
 
Jag var fem år och livrädd för spöken och Svarta madam. En tidig vinterkväll – kanske var klockan inte mer än fem – rusade jag hem från min kompis, kvarter genom kvarter. Hjärtat slog hårt mot bröstkorgen och blodet pumpade i kroppen. Jag vågade inte titta in i de reflekterande fönstren på hela hemvägen. Tänk om jag skulle få se henne, den dödliga, svarta damen.
 
Läskiga boken av Pernilla Stalfelt handlar om just detta. Om vårt första möte med spöken och monster och den skräck vi kan känna inför dem, och ja, även om det är hittepå. Det är inte alltid en vuxens ord ”Det finns inga spöken” kan lugna ner de upproriska nerverna eller få barnet att sluta undra. Det är här Läskiga boken kommer in i bilden. Bilderboken för barn i åldrarna tre till sex år svarar på alla de frågor småttingarna kan tänkas ha om spöken, monster och andra läskiga saker.
 
Precis som med Bajsboken och Hårboken kan att prata om det som trycker vara direkt befriande, avdramatiserande. Pernilla Stalfelt är riktigt bra på att lyfta det känsliga på ett roligt och avväpnande sätt. ”Det finns folk som inte tror på spöken! Det är oftast vuxna människor, experter och poliser,” börjar hon Läskiga boken. På hennes helt eget och knasiga vis utmynnar resonemanget i att det kanske också finns spöken som inte tror på människor.
 
Förutom att innehålla beskrivningar av och bilder på hur spöken och monster kan se ut är Läskiga boken full av otäcka miniberättelser och spökfakta. Vad är till exempel en vampyr, hur skrämmer man bort ett spöke och hur blev Blodigelmannen en vålnad? I Läskiga boken finns till och med instruktioner till hur man leker Svarta madam – ett stycke text och bilder jag kom på mig själv att till varje pris vilja hoppa över när jag läste barnboken för min fyraåriga brorsdotter. Jag fick dra en och annan nödlögn för att lyckas… Hon känner ännu inte till leken Svarta madam och det är inget hon behöver veta om nu. Men för de barn som har fått historien om Svarta madam berättade för sig kan Pernilla Stalfelts pedagogiska instruktioner säkerligen vara lugnande.
 
Bokinformation
Titel: Läskiga boken
Serie:
Författare: Pernilla Stalfelt
Illustratör: Pernilla Stalfelt
Bokförlag: Rabén & Sjögren
Publiceringsår: 2011
Sidantal: 32
Åldersgrupp: 3 till 6 år
Recensionsexemplar: Nej
0 kommentarer publicerat i Böcker
Taggar: barnböcker, bilderböcker, bokrecensioner, fantasifullt, gastkramande, kul med halloween, prata om svåra saker med barn, spökhistorier, väldigt roligt