Barnappen Toca Life: Hospital är ett pedagogiskt spel i en sjukhusmiljö

Fastän jag är 30 plus tycker jag att Toca Bocas spelserie Toca Life är något av det mest spännande som hänt mig på hela hösten. Jag tror att min fyråriga brorsdotter känner samma sak för sin del. Vi har träffats för att utforska spelen tillsammans och är lika tagna båda två. Jag har tidigare skrivit om bondgårdsspelet Toca Life: Farm. Här kommer jag berätta om Toca Life: Hospital som har samma uppbyggnad som Toca Life: Farm men som utspelar sig i en sjukhusmiljö.
 
Toca Life: Hospital öppnar dörrarna till ett virtuellt sjukhus med fem olika spelvärldar. Varje spelvärld har en egen våning i den höga sjukhusbyggnaden. Du når var och en av dem genom att bland annat åka upp och ner i sjukhushissen. Tänk dig det hela som ett dockskåp men med sjukhustema…
 
Den nedersta våningen i sjukhuset är ett garage med ambulans och ambulansförare. Du kan leka med Toca Life-figurerna i ambulansen. Lägg en av dem på britsen och ge den bandage och/eller syrgas! Även om du med ett enkelt klick på skärmen kan få sirenerna att blinka kan du inte köra runt med ambulansen. Bara utforska den. I garaget finns vilorum för ambulansförarna – och massor av saker att upptäcka!
 
 
En våning upp i sjukhuset finns den stora entrén med väntrum och café. Låt figurerna vänta i rullstolar du kan förflytta dem i eller sitta ner på bänkarna. Hämta en nummerlapp i receptionen och vänta i kön! I caféet finns en kiosk med godsaker du kan ge figurerna i spelet. Klicka på en valfri munsbit, för den till en figurs mun och smask. Du kan fylla hela brickor med gottesaker från kiosken och avnjuta dem vid caféborden.
 
 
 
Jag älskar hur spelen i Toca Life-spelen har många djupare gåtor och meningar. Den lilla trädgården utanför caféet i Toca Life: Hospital är inget undantag från detta. Där finns en liten minneslund med stenar, tända ljus och blommor. Det får mig att tänka att barnappen kan användas till att prata om svåra saker med barn, om livet, döden och sjukdom.
 
Ju mer jag upptäcker i sjukhuset desto tydligare blir det att Toca Life: Hospital innebär så oändligt mycket mer än lek. På de följande våningarna i sjukhuset finns undersökningsrum, röntgenrum, toaletter, laboratorium, BB, väntrum för barn och hela avdelningar med sängplatser. Graviditet, brutna armar och sjukdom är närvarande i hela denna app för barn.
 
 
 
 
Att klicka runt på de olika våningarna kan ge dig en ökad förståelse för hur exempelvis kroppen och röntgenapparater fungerar, och medan du klickar finns det hela tiden nya saker att prata om. Det här gör Toca Life: Hospital till en ypperlig app för barns språkutveckling. Min brorsdotter hittar på hela historier medan hon leker och lär i sjukhuset. Jag tycker det är fantastiskt.
 
Jag kommer ihåg min egen fascination för läkare, sjuksköterskor och sjukhus, en fascination många barn har. Toca Boca, som ligger bakom Toca Life-serien, har en särskild talang att tala just till barns nyfikenhet. Det här går igen i allt från det fina och lekfulla illustrationsarbetet till hur de bygger upp apparna.
 
 
Barn i åldrarna två till åtta år har störst glädje av att spela Toca Life: Hospital, och detta för att spelet är väldigt enkelt att komma igång med och samtidigt innehåller så många olika element. Främst de något större barnen kommer uppskatta att göra sina egna berättelser. De kan till och med använda verktyget för inspelning – finns längst upp i högerhörnet – och därmed göra filmer.
 
Nu har jag tryckt mycket på hur Toca Life: Hospital kan stimulera till berättande och lärande. Givetvis kan barnappen användas som ett spel, ett virtuellt dockskåp och bara för att få en stunds rolig lek eller skön avkoppling i soffan. Mängder av figurer, kläder och accessoarer gör att du kan roa dig med många timmars digital rollek. Att du samtidigt får upptäcka människokroppen, medicinska uppfinningar och sjukhus är ju bara en bonus. 
 

Appinformation
Namn:
Toca Life: Hospital

Tillverkare: Toca Boca
Operativsystem: iOS; Android
Inköpsställe: App Store; Google Play
Pris: 40 kr

0 kommentarer publicerat i Spel
Taggar: Toca Boca, Toca Life, appar för barn, att upptäcka människokroppen, dockskåpsappar, lärorika appar, prata om svåra saker med barn, spelrecensioner