4 sajter med gratis mattespel för barn

Bild: © ferrantraite / iStock
 
Det finns sajter med gratis mattespel online. På dessa sajter kan barnen lära sig klockan, räkna pengar, få en ökad förståelse för måttenheter och geometriska former, lära sig de fyra räknesätten addition, subtraktion, multiplikation samt division och räkna med bråk. Jag listar fyra sajter med gratis mattespel för barn. Mattespelen ska ses som ett komplement till den övriga matematikinlärningen – inte som något som kan ersätta undervisningen. Hoppas du och barnen får glädje av mattespelen!
 
#1 Elevspel.se
 
Elevspel.se är en välutvecklad sajt med elevspel, skolspel eller kunskapsspel inom samtliga skolämnen och för alla årskurser. Mattespelen finns i ämneskategorin Matematik och spänner från nybörjarmatte till matte i årskurs 9. Jag har själv haft stor nytta av spelen med räknesätten addition och subtraktion, den analoga respektive den digitala klockan, längdenheterna samt talkamraterna. När eleverna är klara med sina uppgifter i matteboken eller behöva träna mer på något är Elevspel.se den perfekta sajten med mattespel online att vända sig till. För att göra det lättare för barnen att hitta till rätt spel kan du skriva upp mattespelen de får spela på tavlan.
 
#2 URSkola.se
 
UR Skola eller URSkola.se finns två gamla mattespel för barn som fortfarande är användbara när man håller på att lära sig räkna. Spelen heter Katten musen tiotusen och M=matte. De rymmer i sin tur fler minispel var. Katten musen tiotusen riktar sig främst till barn i förskoleåldern. Förskolebarnen får lära sig att känna igen olika former såsom cirkel, rektangel och triangel och använda sig av siffrorna 1 till 5, plus och minus. Musen lotsar barnet genom minispelen i vilka det finns massor av katter och andra möss. M=matte innehåller minispel och aktiviteter som tränar taluppfattning och matematiska begrepp och som ger en känsla för mönster och dimensioner. I minispelet Fingris ska barnet matcha rätt antal fingrar med rätt siffra och i Draken sover ska hen hitta formerna som gömmer sig i landskapet.
 
#3 Megaspel.se
 
Gratis spelsajter är mycket vanliga på det svenska nätet. Genom att söka på ”gratis spel” eller ”spela gratis” kommer du fram till en diger lista med sådana sajter. Somliga av dessa spelsajter har en hel sektion för mattespel online. Megaspel.se är en av dessa sajter med gratis mattespel för barn. Jag tycker det är extra viktigt att styra upp spelandet när mattespelen på Megaspel.se och liknande spelsajter används. Var väldigt tydlig med vilka spel som får användas, lista dem på tavlan och håll koll. Det vore ju tråkigt att gå miste om alla fantastiska möjligheter till lärande som finns på Megaspel.se bara för att man känner sig lite skeptisk till sajter med gratis spel. Ännu bättre är om du faktiskt har en genomgång inför mattespelen, och inför denna väljer ut ett par spel du tycker främjar matematikinlärningen. Jag har flera personliga favoriter bland mattespelen på Megaspel.se. Multiplikationsspelet Grand Prix är ett jätteroligt racingspel som går ut på att man ska räkna ut multiplikationstalen så fort som möjligt och därmed komma först i mål. Dubbla siffror innehåller övningar i uppställning för addition och subtraktion. Snabb matte går ut på att räkna ut så många subtraktionstal man bara kan på en minut och få poäng. Poängen kan man sedan ha för utmana sig själv. Meld påminner om både tre-i-rad och sudoku och går ut på att man ska vinkla och vrida på siffror för att få tre matchande siffror i rad.
 
#4 Spela.se
 
Spela.se är en spelsajt i samma stil som Megaspel.se. Där finns till och med ett ännu bättre utbud av mattespel än hos Megaspel.se. Alla spel i kategorin Matematikspel är gratis – och det finns många av dem! Jag tycker själv att Matcha former är ett roligt mattespel. Det är ganska likt spelsuccén Candy Crush men med ännu mera fokus på geometriska former. Det finns upp till 25 svårighetsnivåer vilket gör att mattespelet passar såväl förskolebarnen som lågstadiebarnen. 1 + 2 = 3 är ett annat bra progressivt mattespel på Spel.se. Det är också lite klurigt. I talen varvas addition med subtraktion. Man ska lösa talen inom loppet av några sekunder. När man har klarat ett mattetal går man upp en nivå och nästa tal blir därmed svårare. Talen i 1 + 2 = 3 kan se ut såhär: 3-3+1=? eller 2-2-1+3=?. Så ja, klurigt var ordet. Men det är alltid givande med utmaningar!
 
0 kommentarer publicerat i Spel
Taggar: gratis spel online, matematik, mattespel