10 barnfilmer för halloween- och höstlovsmys

Netflix, Viaplay, HBO Nordic och SF Kids Play – med alla möjligheter att streama film och serier finns det alltid saker att göra ifall man nu skulle ha tråkigt på höstlovet. Jag är rejält pepp på höstlovsmys framför tv:n och delar här med mig av mina bästa tips på höstliga, magiska och mysrysliga barnfilmer. Kombinera gärna filmtittandet med mina nya stenciler ”Barnens bio”, där du kan leka bio med filmaffischer och biljetter.

1. Kvastresan (2012)

Den snälla häxan låter en hund, fågel och groda lifta med henne på kvasten. Det gör hennes häxkatt sur – för det finns väl inte plats för fler på kvasten? Faktiskt blir det så tungt för kvasten att bära alla att den störtar ner med dem. Plötsligt står häxan öga mot öga med en faslig drake. Djuren måste gå samman för att rädda häxan undan det farliga mötet. Barnfilmen Kvastresan bygger på Gruffalon-skaparna Julia Donaldsons och Axel Shefflers populära bilderbok Kvastresan eller Room on the Broom, som boken heter på engelska. Barnfilmen från 2012 är ett magiskt äventyr om vänskap och passar de små filmtittarna perfekt. Filmlängd: 27 minuter. Svenskt tal: ja.
 
2. Casper (1995)
 
Casper från 1995 var en av mina favoritfilmer som barn. Den har svenskt tal och utspelar sig i ett gammalt hemsökt hus. En expert på det paranormala och hans dotter flyttar tillfälligt in i huset och måste från första stund tampas med tre busiga och kanske inte helt snälla vålnader. Det finns dock en fjärde gast i huset, det snälla spöket Casper. Han vill inget hellre än att bli vän med pappan och dottern. De blir vänner och hjälps åt att upptäcka Caspers förflutna – vad var det som gjorde att han blev spöke? Casper kommer själv inte ihåg något om den dag han dog… I den numera klassiska barnfilmen Casper varvas glädje och sorg till en ganska så underbar berättelse för såväl gammal som ung. Filmlängd: 110 minuter. Svenskt tal: ja.
 
3. Coco (2017)
 
På hösten och halloween firar man de dödas dag i Mexiko. Det är en färgsprakande högtid med dödskallar och blommor. Disney Pixars Oscarsbelönade barnfilm Coco utspelar sig under de dödas dag. 12-årige Miguel vill inget hellre än att spela musik. Hans skomakarfamilj hatar musik och förbjuder honom att musicera. Under de dödas dag bestämmer sig Miguel för att vinna över familjen till sin sida genom att uppträda. Då hamnar han i dödsriket där han ställs inför ett ultimatum: ge upp musiken eller stanna i dödsriket för evigt. Miguel vägrar sluta med musiken och försöker tillsammans med den bortglömde döingen Héctor hitta en annan väg tillbaka till de levandes värld. Coco från 2017 visar varför Disney är bäst på att göra barnfilmer och sånger. Jag tycker det är jättekul att jag äntligen kan streama filmen online. Filmlängd: 105 minuter. Svenskt tal: ja.
 
4. Harry Potter och de vises sten (2001)
 
Harry Potter-serien börjar väldigt snällt och utvecklas för varje del mer och mer till ett actionspäckat äventyr. Just på grund av den barnvänliga början är den första filmen Harry Potter och de vises sten från 2001 en bra barnfilm, som också sjuåringarna kan kolla på men i en vuxens sällskap. Den har till och med svenskt tal. Jag tycker att Harry Potter är en fantastisk representant för det magiska och mysiga med hösten. Så tar också äventyret fart under höstterminen på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom, där den föräldralöse och elvaårige Harry hamnar och snart trasslas in i ett märkligt mysterium. Kommer han lyckas lösa mysteriet och få reda på mer om föräldrarnas konstiga död? Det fina med den första Harry Potter-filmen i serien är att den för filmtittaren in i en magisk värld full av trollkonster och kusligheter. Lär till exempel känna de pratande tavlorna och störiga spökena! Om du inte kan få nog av Harry Potter kan jag varmt rekommendera barnboken som filmen bygger på: Harry Potter och de vises sten av J.K. Rowling. Filmlängd: 152 minuter. Svenskt tal: ja.
 
5. Ghost Patrol (2016)
 
Kompisarna Gabi och Spence är självutnämnda spökjägare i Ghost Patrol. Tillsammans med deras hund hoppas de kunna bevisa att spöken finns. Synd bara att de vuxna inte verkar tro på dem eller blir arga när de hindrar folk från att köpa det hemsökta huset. En dag luras Gabi och Spence in i spökhuset. Där träffar de ett spöke som gör allt för att skrämma bort dem. Men av händelse släpps onda krafter lösa och nu behöver spöket Ghost Patrols hjälp att fånga in de demoniska gastarna. Barnfilmen Ghost Patrol utspelar sig i den välkända Ghostbusters-världen men riktar sig till skillnad från de andra filmerna i franschisen helt och hållet till barn. Denna barnfilm från 2016har svenskt tal och går att streama på exempelvis Netflix. Filmlängd: 47 minuter. Svenskt tal: ja.
 
6. Hocus Pocus (1993)
 
Hocus Pocus är en kultförklarad Disney-familjefilm från 1993. Den är fantasifull, läskig och väldigt, väldigt rolig. De tre häxsystrarna Sanderson använder sina magiska krafter för att suga ur barnens ungdom och därmed själva slippa åldras. En dag 1693 blir de upptäckta och dömda till döden. Just som de ska hängas utlöses en av häxornas besvärjelser och häxsystrarna kommer återuppstå en halloween i framtiden. 300 år senare och häxorna har återuppstått. Medan de försöker komma tillrätta i den nya tiden planerar de att ta ungdomen och livskraften från stadens barn – men inte utan att barnen bjuder motstånd. Filmlängd: 96 minuter. Svenskt tal: nej.
 
7. Minimonstren räddar halloween (2018)
 
Minimonster är en ny serie att streama på Netflix och låter oss följa ett gäng barnmonster i deras vardag på monsterförskolan. Jag tycker Netflix Original-serien är supersöt och helfestlig och blev därför jätteglad när jag såg att den redan fått sin första film. Netflix-filmen heter Minimonstren räddar halloween. Barnmonstren har verkligen längtat till halloween som är årets bästa dag, om du frågar dem. Det är bara det att ingen i deras kvarter verkar ha förstått att det är halloween idag. Monstren går samman för att rädda halloween och snart kan de alla fira. Men deras människokompis är livrädd för halloween och har inte alls roligt – hur ska de få honom att tycka att halloween kan vara kul? Filmlängd: 24 minuter. Svenskt tal: ja.
 
8. A Witches’ Ball (2017)
 
Unga Beatrix har klarat det sista avgörande provet för att bli häxa och ser nu fram emot att få gå på trollkonstskolans årliga bal. Som bästa elev i klassen får hon förtroendet att ta hand om en magisk artefakt. Den går sönder och hela balen sätts på spel. Beatrix måste laga artefakten – helst utan att någon får reda på att den är trasig. Tillsammans med råttan Muggs kastas hon in i ett förtrollat äventyr. Om Beatrix och Muggs lyckas lösa de tre gåtorna före balkvällen kan kanske allt ställas till rätta igen… A Witches’ Ball från 2017 är en mysig barnfilm som påminner lite grann om de första Harry Potter-filmerna – men utan massor av nagelbitande spänning. Filmlängd: 91 minuter. Svenskt tal: ja.
 
9. Hotell Transylvanien (2012)
 
I barnfilmen Hotell Transylvanien från 2012 är Greve Dracula inte bara en otäck vampyr. Han driver också ett femstjärnigt lyxhotell för monster och är pappa till Mavis. Hotellet som heter Hotell Transylvanien har sedan länge skyddat monstren och Mavis från människorna. Det vill säga tills människopojken Jonathan klampar in på hotellet en dag och blir vän med Mavis. Greve Dracula tycker inte alls om de varma känslor som uppstår mellan Mavis och Jonathan och blir en sådan där pinsamt överbeskyddande monsterpappa. Det finns flera Hotell Transylvanien-filmer och de första av dem går att streama på nätet. Filmlängd: 90 minuter. Svenskt tal: ja.
 
10. Coraline och spegelns hemlighet (2009)
 
Coraline är ursprungligen fantasyförfattaren Neil Gaimans mycket mörka tolkning av barnboksklassikern Alice i Underlandet. Den är även en av mina favoritbarnböcker. Filmen Coraline och spegelns hemlighet från 2009 är en fint tolkad version av barnboken – och dessutom kuslig så det förslår. Den nyfikna flickan Coraline är kanske inte helt nöjd med det liv hon lever. Hon känner sig rentav försummad ibland. När hon utforskar huset hon bor i hittar hon en hemlig dörr, som hon låser upp och kliver igenom. Hon hamnar i en annan värld som är så lik och ändå så olik hennes vanliga hem. Till en början trivs hon men ganska snart börjar hon längta hem. Det är bara det att hon inte riktigt kan göra sig fri från spegelvärlden… Just för att Coraline och spegelns hemlighet är otäck passar filmen de äldre barnen bättre än småttingarna, som säkert ändå inte är så pigga på att titta på en engelsktalande film. Filmlängd: 100 minuter. Svenskt tal: nej.
0 kommentarer publicerat i Filmer & Tv-serier
Taggar: fantasifullt, filmtips, gastkramande, helt magiskt, kul med halloween, listor, läskiga barnfilmer, på hösten