Piraterna och regnbågsskatten – ett annorlunda piratäventyr i bilderboksform

[Recensionsexemplar från Olika förlag]
 
Jag tycker annorlunda är bra. Så när jag tänker på bilderboken Piraterna och regnbågsskatten med verser av författarna Sara Berg och Karin Frimodig och bilder av illustratören Maria Poll är det i superlativer. Läs min recension av barnboken här nedanför!
 
Sett i ett historiskt perspektiv kan de små piratsamhällena ha varit de mest demokratiska och jämställda samhällena någonsin. Nej, jag skojar inte. Fråga en historiker om du inte tror mig! På piratskeppet i bilderboken Piraterna och regnbågsskatten får alla piraterna vara med. De turas om att bära den aktade pirathatten. Var och en av sjörövarna har också sin plats på skeppet och bidrar på sitt eget unika sätt till jakten efter skatten vid regnbågens slut.
 
Genom regnet lyser solen
Ragnhild Rysare tar pistolen
Hon skrattar och skjuter salut
Det finns en skatt vid regnbågens slut
 
Aj, aj pirater
Målet är klart
Skepp ohoj kamrater
Nu tar vi fart!
 
Piraterna och regnbågsskatten är något så fantastiskt som en barnbok på vers. Orden rimmar finurligt och skapar ett engagerande flyt som håller i sig från början till slut. Det är barnboksförfattarna Sara Berg och Karin Frimodig som skrivit texten, som har fått mig att skratta högt på flera ställen. Maria Poll har gjort illustrationerna – och vilka bilder boken innehåller! Tack vare samspelet mellan text och bild blir livet på skeppet mångbottnat.
 
Utan de färgglada, roliga och supersnygga bilderna hade det kanske inte framgått att Piraterna och regnbågsskatten är en normkritisk barnbok. Man hade kanske missat pirathatten som byter pirathuvuden under berättelsens gång och det faktum att våra mest populära sjörövarstereotyper äntligen har fått multietniska, kvinnliga gestalter. Olga Os röker pipa, Ragnhild Rysare stirrar faran i vitögat – i de roller vi förväntar oss män får vi nu se kvinnor.
 
Bilder: © Piraterna och regnbågsskatten / Olika förlag
 
Piraterna är sju till antalet, det magiska talet sju. Deras första saga i bokserien börjar med att den märkliga båten seglar från hamnen. Det har i kaffekoppen spåtts att resan kommer bli toppen. Och visst får den en underbar början när alla hoppar i vattnet och badar nakenfis! Men resan har knappt börjat förrän piratkvinnorna stöter på fjorton hungriga hajar de måste rädda sig från. Jag ska inte avslöja mer av Piraterna och regnbågsskattens handling. Resten får du och småttingarna i ditt liv läsa själva.
 
Jag tycker det är på tiden att vi får höra om kvinnliga pirater, se bilder på kvinnor i alla storlekar, färger och former, med håriga ben, kal hjässa och prickig hy. Jag tycker också det är på tiden att det trycks barnböcker om starka, modiga och hjälpsamma kvinnor, om feminism, jämställdhet och solidaritet. Karaktärerna i Piraterna och regnbågsskatten ger barn i åldrarna tre till sex år starka, snälla och modiga kvinnliga förebilder att se upp till.
 
Piraterna och regnbågsskatten ges ut på Olika förlag. Detta är ett barnboksförlag med fokus på normkritiska – eller med deras egna ord ”normkreativa” – böcker. Deras vision är att de inkluderande barnböckerna ska lägga grunden till ett mera jämlikt och jämställt samhälle där ”alla ska få känna, tycka, tänka och vara som de är och vill”. Samma anda präglar just Piraterna och regnbågskatten av Sara Berg, Karin Frimodig och Maria Poll.
 
Jag hoppas och tror att de allra flesta vuxna som på något sätt ansvarar för barns växtkraft vill att barnen ska se möjligheter i stället för fixerade roller. Det är därför jag själv väljer att läsa och dela med mig av barnböckerna från Olika förlag, såsom Piraterna och regnbågsskatten. På förlagets webbplats finns dessutom ett gratis handledningsmaterial till bilderboken. Materialet lyfter frågor utifrån boken och är anpassat till Läroplanen för förskolan. Ladda ner materialet härifrån och använd det fritt i undervisningen!
 
Bokinformation
Titel: Piraterna och regnbågsskatten
Serie: Piraterna (?)
Författare: Sara Berg; Karin Frimodig
Illustratör: Maria Poll
Bokförlag: Olika
Publiceringsår: 2015
Sidantal: 38
Åldersgrupp: 3 till 6 år
Recensionsexemplar: Ja
0 kommentarer publicerat i Böcker
Taggar: barnböcker, bilderböcker, bokrecensioner, fantasifullt, kvinnliga förebilder, normkritiska barnböcker, sagolikt, spännande med sjörövare, viktigt om genus