Det normkreativa sjörövaräventyret fortsätter i Piraterna och vinterjakten

[Recensionsexemplar från Olika förlag]
 
Som jag har längtat efter fortsättningen på den normkreativa sjörövarsagan Piraterna och regnbågsskatten. Nu har jag äntligen fått återstifta bekantskapen med sjörövarna, och den här gången i bilderboken Piraterna och vinterjakten. Läs min recension av barnboken här nedanför!
 
Över hundra år av sjörövarromantik har gett oss en bild av hur pirater ska vara. De ska vara stora, starka, smutsiga och råbarkade sällar. Gärna ha långa, toviga skägg och främst vara män. Det har funnits framstående kvinnliga sjörövare i historien och visst har det gjorts några filmer och böcker om dem. Bilderboken Piraterna och vinterjakten med rimmade verser av författarna Sara Berg och Karin Frimodig och färgglada illustrationer av Maria Poll spelar dock i en egen liga.
 
Kanske lite överraskande för många finns det de historiker som menar att piratskeppen kan ha varit de mest demokratiska ministaterna någonsin. Redan på 1600- och 1700-talet fanns det en helt annan rättvisa bland besättningen än vad det gjorde bland folket på torra land.
 
Jag vet inte om barnbokskreatörerna Sara Berg, Karin Frimodig och Maria Poll har haft detta i åtanke vid skapandet av piratserien från Olika förlag, men det är en fullt jämlik situation de målar upp i både Piraterna och regnbågsskatten och Piraterna och vinterjakten. Ingen som måste gå på plankan eller få en hand avhuggen där, inte! Tvärtom får alla piratkvinnorna på skeppet bestämma lika mycket. Eftersom de är så olika varandra – unika – kompletterar de också varandra i den gemensamma kaptensrollen. 
 
Piraterna och vinterjakten börjar med att sjörövarna återigen ska lämna hamnen för att ge sig ut på äventyr.
 
Det snöar på piraternas sjörövarbåt
Olga Os spelar samba på en burk av plåt
Svarta segel färgas vita av snö
I hamnen trängs folk som vinkar adjö
 
Aj aj, landkrabbor
Snyfta och gråt
Skepp ohoj, kamrater
En avskedslåt!
 
Det är december. Trots att det borde vara kallt, snöigt och isigt är det varmt. Tropiskt varmt. Det var inte så här piraterna hade tänkt sig det nya äventyret. De sätter av mot vintern. Var den nu kan vara. Snart möts de av en rosa himmel, ett geggigt hav och sjuka fiskar. Smutsen i havet leder dem raka vägen till en stor fabrik, som spyr ut värmen. Affärskvinnorna i fabriken verkar inte bry sig att vintern försvinner och fiskarna dör. Piraterna måste få affärskvinnorna att förstå att de förstör, att allt är deras och fabrikens fel men att det inte är försent att tänka om och göra rätt. Resten av handlingen i Piraterna och vinterjakten får du och barnen ta reda på själva. Mohaha!   
 
Bilder: © Piraterna och vinterjakten / Olika förlag
 
Barnboksteamet Sara Berg, Karin Frimodig och Maria Poll värjer inte för de tunga frågorna. Genus, jämställdhet och nu klimat. Barn har en fantastisk förmåga att tänka stort och klokt om dessa viktiga frågor. Piraterna och vinterjakten uppmuntrar till ytterligare funderingar och samtal om flera av vår tids mest aktuella och angelägna ämnen.
 
Olika förlag har ett gratis och läroplansanspassat handledningsmaterial till Piraterna och regnbågsskatten. Dessvärre finns det inget liknande material till Piraterna och vinterjakten, som ju gör sig riktigt bra som en högläsningsbok i förskolan och f-klass. Samtidigt finns det inget som hindrar mig eller en lärare från att ta fram ett eget pedagogiskt material med frågor och övningar baserade på bilderboken.
 
Bokinformation

Titel: Piraterna och regnbågsskatten
Serie: Piraterna (?)
Författare: Sara Berg; Karin Frimodig
Illustratör: Maria Poll
Bokförlag: Olika
Publiceringsår: 2015
Sidantal: 38
Åldersgrupp: 3 till 6 år
Recensionsexemplar: Ja

0 kommentarer publicerat i Böcker
Taggar: barnböcker, bilderböcker, bokrecensioner, fantasifullt, kvinnliga förebilder, normkritiska barnböcker, sagolikt, spännande med sjörövare, viktigt om genus