Viktor Rydbergs dikt Tomten i en vacker barnboksutgåva

[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus]
 
Jag har läst Ingrid Elfs vackert illustrerade barnboksutgåva av Viktor Rydbergs dikt Tomten. Läs vad jag tycker om bildboken i tipset här nedanför!
 
Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård,
djupt under midnattstimma.
 
De här magiskt rimmade orden inleder Viktor Rydbergs Tomten. Tomten är en lång dikt från 1881 och ligger till grund för vår romantiska bild av det nordiska tomteväsendet. Tomten förr liknande inte riktigt vår jultomte.
 
Rydbergs tomte är en så kallad gårdstomte. Tomtefiguren är liten, gråklädd och hjälper människorna att ta hand om sina hem och gårdar. Under diktens gång smyger tomten runt och tar hand om såväl djuren som människorna.
 
Går till visthus och redskapshus,
känner på alla låsen –
korna drömma vid månens ljus
sommardrömmar vid båsen.
 
Tomten i dikten grubblar på livets stora gåta – varifrån vi kommer och vart vi tar vägen? Det är ju inte en alldeles lätt fråga. Dikten kan läsas med detta djup men också som en mysig berättelse om det urgamla väsendet.
 
Jenny Nyström gjorde de mest ikoniska bilderna till Viktor Rydbergs Tomten. När vi tänker på gamla tomtebilder är det ofta dessa vi ser framför oss. Men i den bok jag nu har läst är det Ingrid Elf som har gjort illustrationerna.
 
Jag tycker att Ingrid Elf lyckas riktigt bra med bildsättningen till dikten. På bilderbokens 29 sidor får vi följa tomten syssla för syssla. Det är så mycket historia, mysfaktor och vinterkänslor i de vackra illustrationerna att Elf lyfter Rydbergs dikt till ännu högre nivåer.
 
Jag lever för litteraturen. Det är mitt livs största kärlek. Jag vill dela med mig av denna kärlek – främst kärleken till klassisk litteratur och gamla sagor – till barnen i mitt liv. Det är ett av mina arv till dem.
 
Ingrid Elfs version av Viktor Rydbergs Tomten gör det möjligt för mig och de små att tillsammans njuta av 1800-talsdikten och lära oss mer om nordisk folktro. Bilderna berättar i sig själva en fantastisk vintersaga.
 
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.
 
 
Bokinformation
Titel: Tomten
Serie:
Författare: Viktor Rydberg
Illustratör: Ingrid Elf
Bokförlag: Tukan
Publiceringsår: 2014
Sidantal: 29
Åldersgrupp: 3+ år
Recensionsexemplar: Nej
0 kommentarer publicerat i Böcker
Taggar: barnböcker, bilderböcker, bokrecensioner, julberättelser, kul med jul, på vintern