Våra bästa ritsagor – lyssna, fascineras och rita

[Recensionsexemplar från Alfabeta Bokförlag]
 
Jag har läst Våra bästa ritsagor av Per Gustavsson. Sagorna i boken är inga vanliga sagor. Man ska rita medan man lyssnar på dem. Läs mer om sagoboken här nedanför!
 
Att höra om gubben och gumman som blev så arga på varandra att de delade huset mitt itu och levde var för sig var både roligt och chockerande. Kunde gamla gifta par verkligen – VERKLIGEN – bli sådana ovänner? Men det som var mest förunderligt var att deras bråk utmynnade i en fantastisk kattbild. Medan fröken berättade Katten hade hela klassen ritat just en katt. Mitt allra första möte med ritsagor.
 
Ritsagan Katten har funnits med oss i många, många år.  I Sverige kan man spåra sagan tillbaka till 1800-talet och i Tyskland till 1575. Så vad är ritsagor? Det här är korta sagor där man berättar en historia samtidigt som man ritar en tillhörande bild. Varje ny händelse i ritsagan ger en ny del av bilden. En promenad, klättring uppför en kulle eller ett fall rakt ner i en brunn kan exempelvis ge ett ben på en djurkropp.
 
Författaren och illustratören Per Gustavssons sagosamlingar med ritsagor har bidragit till att vi fortfarande kan rita Katten och andra historier. För tillfället är två av hans samlingar tillgängliga via Alfabeta Bokförlag: Våra bästa ritsagor och Ritsagor på svenska och arabiska.
 
Våra bästa ritsagor är en antologi med Per Gustavssons tidigare utgivna sagor. Förutom Katten innehåller den bland annat Musen, Morfars gris, Prinsessan hyvelspån, Barnet som gick och handlade, Glassen, Vanten och Haren. Somliga av barnsagorna har författaren samlat in och somliga av dem har han skrivit själv. Illustratören Boel Werner bidrar med bilderna och ritningarna i boken.
 
Jag läser Våra bästa ritsagor med vetskapen att historierna inte kan läsas som vanliga barnsagor. Om jag hade högläst direkt ur boken för ett barn hade hen snart tappat intresset. Ritsagorna vaknar till liv när de berättas muntligt. När man står där med pennan i handen och ritar till orden. Då är det omöjligt att inte fascineras – vad ska hända därnäst och vad är det för bild som börjar ta form framför ögonen?
 
Jag försöker i stället nöta in de 20 berättelserna i Våra bästa ritsagor. Ju bättre jag minns dem, desto lättare blir det för mig att återberätta dem vid ett senare tillfälle. Sagorna lämnar mycket utrymme för egna varianter och knorrar, men för att kunna leverera en ritsaga som Katten behöver man först förstå hur den är uppbyggd och kunna den så gott man kan utantill.
 
Om man inte räknar med Per Gustavssons tidigare böcker Ritsagor och Fler ritsagor är Våra bästa ritsagor ensam i sitt slag. Både längst fram och längst bak i boken ger författaren en kort introduktion till historien bakom ritsagorna.
 
Att göra en av ritsagorna ur boken tillsammans i hemmet eller skolan kan ligga till grund för ett temaarbete om gamla sagor och folklore i Sverige. Eller så kan man ju göra en ritsaga bara för att det är så himla kul. Varje skola borde ha minst ett exemplar av Våra bästa ritsagor. Historierna i boken är lättlyssnade och bilderna är enkla att rita. Jag kan nästan lova att barnen kommer älska de annorlunda sagorna och att få höra om historier från förr i tiden.
 
Bokinformation
Titel: Våra bästa ritsagor
Serie:
Författare: Per Gustavsson
Illustratör: Boel Werner
Bokförlag: Alfabeta
Publiceringsår: 2018
Sidantal: 79
Åldersgrupp:
Recensionsexemplar: Ja
0 kommentarer publicerat i Böcker, Pyssel;
Taggar: barnböcker, barns berättande, bokrecensioner, det är skoj att rita, fantasifullt, ritsagor, sagolikt