Snön lyser vit på taken – läs texten och färglägg bilden!

[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus]
 
Hemma i mitt gamla julombonade barndomskök hängde farmors tavla med den broderade texten Snön lyser vit på taken / Endast tomten är vaken. Raderna är hämtade från Viktor Rydbergs klassiska dikt Tomten. Jag tänkte att jag skulle hylla detta lilla julminne genom att göra min egen tomtetavla med samma text. Resultatet blev en stencil med kombinerad text och bild.
 
Den här stencilen kan du använda som antingen lektionsmaterial eller hemma vid köksbordet. Låt barnet öva på att läsa texten och därefter färglägga målarbilden. Om du har en hel klass med elever kan ju eleverna färglägga bilden medan du går runt och lyssnar på när var och en läser de två raderna.
 
Jag hade definitivt gjort en grej av stencilen. Låtit den bli en introduktion till Viktor Rydbergs Tomten. Du och barnen kan läsa hela dikten gratis via Projekt Runeberg eller läsa den i Ingrid Elfs underbart vackert illustrerade bilderbok Tomten. Jag röstar helt klart för det sistnämnda alternativet. Så fort tillfälle ges uppmuntrar jag gärna barnen i mitt liv till att läsa klassisk litteratur.
 
Tillägg dagen efter publicering: Några tycker det är märkligt att ha en modern populärkulturell – så kallad "amerikaniserad"– tomte som illustration till Viktor Rydbergs dikt om gårdstomten. Jag förstår vad dem menar. Samtidigt är det det här jag menar med att göra en grej av stencilen. Du kan säga att dikten är gammal (1881) och att Rydberg inte ens trodde på vår typ av tomte på den tiden.
 
Tomten då var något helt annat, som ju också dikten visar. Läs den gamla, fina dikten och jämför skillnaderna mellan den historiska skandinaviska gårdstomten och jultomten som åker släde i midvinternatten. Eller strunta i att läsa Tomten och använd stencilen som enbart en enkel uppgift i läsning och julpyssel. Tack för engagemanget i sociala medier!
0 kommentarer publicerat i Böcker, Stenciler;
Taggar: det är skoj att måla, julberättelser, julpyssel, kul med jul, lära sig läsa, målarbilder, pyssel & knåp, språkpyssel, svenska