Läs om Mumintrollens julfirande i Julen kommer till Mumindalen

[Recensionsexemplar från Bonnier Carlsen]
 
Jag har läst bilderboken Julen kommer till Mumindalen. Alex Haridi, Cecilia Davidsson och Filippa Widlund är kreatörerna bakom boken. Läs vad jag tycker om den klassiska julberättelsen om Mumintrollen i recensionen här nedanför!
 
Första gången jag håller Julen kommer till Mumindalen i mina händer – vad är det jag känner? Förundran. Wow! Omslaget är så vackert. Bara genom att titta på det vet jag att jag snart ska få ännu en favoritbok, en bok jag vill prata om och dela med mig av. Syskonbarnen går inte säkra!
 
Bokförlaget Bonnier Carlsen har lanserat en ny bilderboksserie med Mumintrollen. Julen kommer till Mumindalen ingår i serien av barnböcker. Samtidigt är böckerna inte helt nya. De bygger på Tove Janssons berättelser och noveller som har fått en – ursäkta ordvalet (!) – makeover. Julen kommer till Mumindalen är en återberättelse av novellen Granen.
 
Vintertid i Mumindalen. Mumintrollen har krupit ner i sina varma sängar och planerar att sova ända tills våren. Men en dag i december stör hemulen deras sömn. Julen är snart här! De måste vakna och börja julstöka.
 
Muminfamiljen har aldrig firat jul förut och tror att julen rentav kan vara något farlig – varför skulle den annars vara på väg i en rasande fart? Nu måste de hugga en julgran, pynta den, laga julmat och slå in paket. Om de lyckas med alla förberedelserna i tid blir kanske julen vänligt inställd mot dem och låter dem vara ifred?
 
Jag älskar barnboksklassiker. Som så många andra barn i Sverige växte jag upp med Mumintrollen och man skulle väl kunna säga att vårt förhållande är livslångt. Vissa böcker och karaktärer bär man med sig för evigt. Det är väldigt modigt av Bonnier Carlsen att låta göra en bilderbok av Granen, att anpassa den efter yngre läsare.
 
Men jag är tacksam att de gjort det. Som den bokmal jag är har jag jämfört Granen med författarna Alex Haridis och Cecilia Davidssons tolkning av berättelsen ord för ord. Lyssna på Tove Janssons uppläsning av Granen! Omskrivningen ligger väldigt nära originalberättelsen – trots det nya formatet. Den har till och med samma fantastiska känsla.
 
Samma fantastiska känsla finns också i Filippa Widlunds vackra illustrationer. Färgerna är vintriga men tinas upp av de många inslagen av rött, grönt och gult. Färgvalet avspeglar också den nordiska – eller som i det här fallet den finska – skärgården. Kusten är kall och karg vintertid. Det finns även något vilsamt i det blåa, gråa och vita landskapet, som inte alls är skrämmande i Widlunds bilder.
 
Illustrationerna i Julen kommer till Mumindalen är detaljrika. Vart jag än riktar blickar finns det alltid något litet eller stort att titta på; massvis av inredning i Muminhuset, en härligt överpyntad julgran, en diger kakbuffé.
 
Tillsammans har författar- och konstnärsteamet visat att det går att förvalta Tove Janssons arv mycket väl, att föra de älskade berättelserna in i 2000-talet och låta fler få ta del av dem utan att kompromissa med det som gör Mumintrollen så underbara.
 
För dig och barnen i ditt liv återstår nu att läsa och se vad som händer med Muminfamiljens julfirande. Mycket läsglädje!
 
Bokinformation
Titel: Julen kommer till Mumindalen
Serie: Mumintrollen
Författare: Alex Haridi; Cecilia Davidsson
Illustratör: Filippa Widlund
Bokförlag: Bonnier Carlsen
Publiceringsår: 2018
Sidantal: 40
Åldersgrupp: 3+ år
Recensionsexemplar: Ja
0 kommentarer publicerat i Böcker
Taggar: Tove Janssons Mumintrollen, barnboksklassiker, barnböcker, bilderböcker, bokrecensioner, bokserien Mumintrollen, julberättelser, kul med jul, på vintern, sagolikt